wstecz Gwiazda - Trójkąt - połączenie uzwojeń silnika
Autor:
~MiloszW
Data dodania:
2017-03-21 08:55:06
Lista tematów:
3
Ilosc postów:
15
Mam problem z połączeniem silnika w gwiazdę - blaszki połączyłem tak jak było na schemacie - poziomo, jednak na falowniku wyświetla się błąd i nie mogę go uruchomić. Wcześniej ten falownik pracował z innym silnikiem i wszystko było OK - czyżby nowy silnik mógł być uszkodzony ??
Autor:
~eplus
Data dodania:
2017-03-21 21:07:55
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Nie ma praktycznej możliwości, aby to się nie udało. Czasami silnik jest przezwojony w uproszczony sposób i wyprowadzone są tylko 3 przewody na tabliczkę. Wtedy nie ma możliwości przełączenia G/T, żadne blaszki nie są potrzebne. Ale w tym wariancie silnik jest domyślnie spięty dla 3x400V, czyli w gwiazdę. Więc powinien pasować do falownika zasilanego z sieci 400V.
Silnik należy sprawdzić omomierzem międzyfazowo (zbliżone rezystancje) i faza-obudowa (oczywiście nieskończoność). Wał musi się też swobodnie obracać. Jeśli nie wykaże to żadnych anomalii - można silnik włączyć wprost do sieci: albo się normalnie zakręci, albo spali do końca i będzie jasna sprawa.
Dodam jeszcze pytania - jak wcześniej pracował ten silnik, jakie ma dane na tabliczce, jaki to falownik (jakie zasilanie) i jaki błąd zgłasza. Oczywiście moc falownika musi też odpowiadać mocy silnika.
Autor:
~MiloszW
Data dodania:
2017-03-23 09:21:40
Lista tematów:
3
Ilosc postów:
15
Problem rozwiązany - okazało się że to banalny błąd, ale zmęczenie i późna pora sprawiły że go nie dostrzegłem - mianowicie problem z połączeniem uzwojeń był taki że blaszki połączeniowe zostały zamontowane po stronie zasilania... dobrze że falownik zareagował poprawnie i nie pozwalał uruchamiać silnika...
Autor:
~eplus
Data dodania:
2017-03-23 19:32:09
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Myślałem też o tym, ale głupio mi było wskazywać tak prostą możliwość - przecież to widać na pierwszy rzut oka, że wszystko jest zwarte.