Przetwornica - Sinus modyfikowany czy Czysty Sinius - o to jest pytanie...
A tak na poważnie to zastanawiam się nad wyborem przetwornicy czytałem że występują one w dwóch typach oferując napięcie w postaci sinusoidy modyfikowanej i czystej sinusoidy - te pojęcia jednak nie zbyt wiele mi mówią - mogli by koledzy mnie oświecić w tej kwestii?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2017-05-05 08:43:33
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Sinus (czysta sinusoida) i sinus modyfikowany to typy napięcia wyjściowego przetwornicy.
Szczegóły znajdziesz bez problemu w Google. Jednak ważniejsze co powinieneś wiedzieć przed zakupem danej przetwornicy to do czego którą można stosować:
- Zwykłą przetwornicę (sinus modyfikowany) stosujemy tam gdzie mamy rezystancyjną charakterystykę obciążenia - zasilanie żarówek żarowych, niewielkich urządzeń elektronicznych, jak np. radia, itp.
- Przetwornicę z wyjściem typu czysty sinus - możemy wykorzystać w większej ilości aplikacji - nie tylko z obciążeniem o charakterystyce rezystancyjej ale również indukcyjnej i pojemnościowej. Może to być zasilanie wszystkich urządzeń posiadających silniki elektryczne, oświetlenie energooszczędne, zasilanie komputerów itp.
Autor:
~GacekFF
Data dodania:
2017-05-09 07:25:17
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
15
Trochę mi to rozjaśniło sytuację. Po tym co napisał Lion23 poszukałem jeszcze trochę w necie i pewnie nie będę oszczędzał tylko dołożę trochę kasy i wezmę przetwornicę typu czysty sinus.
Autor:
~Quba
Data dodania:
2017-05-10 10:08:23
Lista tematów:
14
Ilosc postów:
21
W mojej ocenie dobra decyzja - warto kupić coś raz a dobrze.
Autor:
~TestoGG32
Data dodania:
2019-05-01 09:09:52
Lista tematów:
11
Ilosc postów:
18
Możecie polecić jakiegoś sprawdzonego producenta przetwornic oferujących na wyjściu napięcie o przebiegu czystej sinusoidy??