Witam, mam krótkie pytanie czy wraz zakupem jednostki centralnej falownika Lenze i510 muszę dodatkowo kupować jakiś moduł sterowania - klawiaturę, usb, wifi ?? - bez tego falownik nie będzie działał ??
Autor:
~eplus
Data dodania:
2017-09-06 09:42:55
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Nie widziałem z bliska tego modelu, ale tak zwykle jest.
Produkt ma być tani, pozbawia się go wszystkiego, co nie jest konieczne do pracy. Jeśli jakaś maszyna jest produkowana seryjnie, to wytwórca programuje wszystkie falowniki przez jeden kabelek, użytkownik nie ma dostępu do ustawień, jedynie serwisant.
Jeśli falownik ma wykonywać jakieś proste zadanie (start-stop i regulacja prędkości), to można spróbować wypożyczyć panel albo przejściówkę na USB (tu jeszcze kwestia programu, przypisania portów itp.) i zaprogramować jednorazowo. Jeśli na razie istnieje jedynie ogólna koncepcja maszyny i potrzebne będzie dostrajanie parametrów albo jeśli przewiduje się wykorzystanie różnych funkcji, jak hamowanie prądem stałym, motopotencjometr, regulacja PID, to warto byłoby mieć klawiaturkę, aby za każdym razem nie podpinać komputera. Jeśli zaś rozbudowany system i sterowanie zdalne, to wiadomo - jakiś adapter do sieci.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2017-09-06 18:01:53
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
https://www.falowniki24.info.pl/artykuly/art-252.html
Artykuł na portalu.
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2017-09-07 08:19:10
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Tak jak pisze kolega eplus - generalnie do pracy ten falownik nie potrzebuje żadnego modułu typu klawiatura sterująca, usb czy wifi. Jednak, aby zaprogramować ten falownik już, któryś z tych modułów będzie potrzebny.
Prosta aplikacja, częste zmiany programu - wtedy warto zastanowić się nad klawiaturą sterującą,
Falownik będący np. częścią jakiejś maszyny produkowanej seryjnie ze stałym programem - wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie moduł USB lub WiFi pozwalający na szybkie wgrywanie napisanego programu do falowników.
Autor:
~Harry88
Data dodania:
2017-09-11 08:51:12
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
16
Ok. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W takim razie na początek kupię klawiaturę, jak się sprawdzą te falowniki u mnie to w przyszłości dokupię moduł USB. Pozdrawiam.