Robię sobie wózek który jeździ po torach w szklarni czyli rurach.
Wózek bedzie na akumulatory 24v. Do tego przetwornica żeby wyjść na 230.
Silnik około 0.8 kw, teraz mam takie pytanie, czy przy użyciu
https://www.falowniki24.info.pl/artykuly/art-124.html
Oraz jakiegoś dobrego falownika dałoby się zaprogramować aby silnik chodził w następujący sposob:
- ja daję sygnał ,,start,,
- silnik pracuje na pełnych obrotach np przez 25 sekund
- po tym czasie zwalnia do prędkości 10cioprocentowej prędkości początkowej,
- silnik chodzi aż nie dostanie sygnału od krańcówki, jak dostanie ten sygnał zatrzymuje się natychmiast i włącza ,,lewe obroty,, i kręci się z prędkością 50 procent prędkości początkowej.
- to cały cykl, silnik wyłączam np przyciskiem.
Jest coś takiego wogole do ogarnięcia? Szukałem dużo w sieci niestety nie znalazłem.
Prosiłbym o pomoc, pozdrawiam i dziękuję !
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2017-10-19 08:47:39
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Od strony zaprogramowania falownika powinno dać się to bez problemu zrobić - trzeba by poszukać jakiegoś falownika oferującego funkcjonalność prostego sterownika PLC i zaprogramować podany algorytm pracy - z przemienników oferujących te funkcje na myśl przychodzą mi obecnie falowniki Danfoss Micro Drive FC51.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2017-10-19 09:04:10
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Na upartego dałoby się to zrobić na jednym przekaźniku czasowym, wykorzystując sterowanie 3-przewodowe i wewnętrzny przekaźnik falownika do zmiany prędkości w ruchu wstecz. Ale bardziej logicznie i przyszłościowo (modyfikacje, rozbudowa) byłoby z najprostszym przekaźnikiem programowalnym, jak Easy, Logo czy Zen.
Autor:
~Clockens
Data dodania:
2017-10-19 21:47:36
Lista tematów:
3
Ilosc postów:
5
Witam!
Dziękuję za odpowiedź.
Zacznę od pokazania co chce zrobić, ponieważ mam jeszcze parę pytań i prosiłbym o radę.
https://youtu.be/SQGwdr2MfWc to jest wózek holenderskiej firmy,
http://www.maryniaczyk.pl/pl/produkty/automatyczne-wozki-do-opryskow/automatyczny-wozek-do-opryskow.html
A to jest wózek polskiej firmy.
Pytania mam jeszcze takie:
1)
https://www.sklepfalowniki.pl/falownik-danfoss-fc-51-132f0003.html
Rozumiem że przedmówcy chodziło o ten falownik, tak czytam o nim i chyba wszystko by się dało zaprogramować bez stosowania przekaźników czasowych, jedynie stosując krańcówkę ( na końcu każdego rzadka do rury jest przyspawany płaskownik blokujący, dla wózków elektrycznych używanych do pielęgnacji roślin, krańcówka da sygnał i wózek w drugą stronę będzie wracał pryskając).
https://www.silnikielektryczne24.pl/sklep/jednofazowe-1-kondensator/1500-obr-min/abs-80-b-4
Czy mogę zastosować do tego falownika właśnie taki silnik jak podałem wyżej?
2)
Następna sprawa jest taka że połączył bym 2 akumulatory po 12v , każdy po 120 ah, daje mi to za mało prądu, ponieważ potrzebuje aby wózek chodził 9-10h, czy można zastosować do tego np spalinowy prostownik? Chodzi mi o to aby akumulatory ładowały się cały czas, do tego połączona przetwornica na 230 v a do tego falownik no i silnik. Czy taki zestaw ma prawo działać? Czy np falownik się nie spali, albo silnik? Może po akumulatorach jeszcze jakiś UPS i dopiero falownik i silnik? Pasowało by mi takie rozwiązanie bo duże stację akumulatorowe są strasznie ciężkie, a dobrze by było żeby wózek tych 250kg nie przekroczył.
Wiem że pewnie większość ludzi będzie mi mówiła żebym sobie dał spokój, dałbym sobie spokój gdyby te wózki były w normalnej cenie, niestety nowy kosztuje tyle co nowy z salonu passat , a używanych niestety jeszcze niema.
Jak by ktoś miał lepsze pomysły odemnie to prosiłbym o rady, dziękuję za dotychczasowe i pozdrawiam!
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2017-10-20 08:38:33
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
1) To w przypadku takiego urządzenia skłaniał bym się jednak bardziej w stronę zastosowania sterownika programowalnego zaproponowanego przez kolegę eplus'a - oferują one większe możliwości oraz większą liczbę wejść i wyjść, dzięki czemu będzie można lepiej zaprogramować algorytm pracy, a w przyszłości w razie potrzeby łatwo go zmodyfikować i rozbudować.
Co do silnika to ten podany na w linku nie będzie się nadawał - typowe falowniki nawet zasilane z sieci 1-fazowej (1x230V) dają na wyjściu napięcie 3-fazowe (3x230V). Dlatego potrzebny jest silnik 3-fazowy z możliwością przełączenia uzwojeń gwiazda - trójkąt - tak aby mógł pracować z napięcie m 3x230V.
A jeśli chodzi o kwestię akumulatorów to może skoro i tak będzie rozwijany wąż doprowadzający substancję do opryskiwania to może lepiej było by również rozwijać kabel zasilający wózek zamiast stosować skomplikowane systemu akumulatorów, przetwornic i generatorów ??
Autor:
~Clockens
Data dodania:
2017-12-31 03:31:29
Lista tematów:
3
Ilosc postów:
5
Witam!
Więcej czasu wieczorami mam to wracam do mojego małego projektu.
Myślałem o tym aby kabel aby się zwijał na bemben ale zrezygnowałem z tego bo nie wiem jak zrobić aby kabel jak się będzie zwijał/rozwijał nie skręcał się, tzn potrzeba by było coś takiego aby mógł się kręcić w miejscu a czegoś takiego nie mogę znaleźć , przynajmniej nawet sobie nie mogę wyobrazić jak by to mogło być skonstrułowane dlatego pozostaje przy akumulatorach, chyba że ktoś ma jakieś pomysły , sugestie.
Falownik Danfoss Micro Drive FC 51 0.75 kw, tylko wybrać 1x230 czy 3x400?
Do tego silnik Silnik elektryczny trójfazowy 1400 0,55kW MS 71 3-4, zwykły silnik, może być taki czy muszę szukać inny typ silnika?