Witam wszystkich, jestem tu nowy.
Mam pewien pomysł którym chciałbym się z Wami podzielić i jednocześnie prosić o wsparcie i pomoc w realizacji.Chodzi o sterowanie falownikiem impulsami.
Projekt polega na tym , obraca się tarcza(przez motoreduktor) napędzana silnikiem sterowanym z falownika,na tarczy zamontowany jest element (50x50cm sklejka), pod elementem jest szablon po którym toczy się rolka a z góry frez palcowy nadaje kształt sklejce. Rolka i frez zamocowany na wspólnym ramieniu . W związku z tym że kształt elementu jest zbliżony do kwadratu z zaokrąglonymi rogami to prędkość obróbki w zależności od miejsca jest różna co ma zły wpływ na obróbkę (jakość powierzchni obrabianej). Chodzi o rozwiązanie aby prędkość obróbki była taka sama w każdym punkcie obwodu . Mój pomysł jest taki aby po szablonie toczyła się rolka z ponacinanymi kanałami do tego czujnik który będzie analizował te przestrzenie ......no i teraz coś co przeanalizuje te impulsy przetworzy i będzie sterował falownikiem tak aby rolka z kanałami ,,obserwowana przez czujnik,, toczyła się ze stałą prędkością obrotową co nam da stałą prędkość skrawania . Może brnę w niewłaściwą stronę, może jakieś pomysły , rozwiązania. Za wszystkie sugestia z góry dziękuję. ufff
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2018-01-30 07:58:06
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Hmm nie za bardzo mogę zrozumieć zasadę działania na podstawie opisu - może mógłbyś dodać jakiś rysunek, zdjęcie lub filmik wtedy pewnie trochę więcej by się wyjaśniło.
Autor:
~sbs
Data dodania:
2018-01-30 14:43:00
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
2
Maszyna jest w trakcie tworzenia , generalnie chodzi o to detal się obraca (karuzela)(kształt zbliżony do kwadratu)rolka toczy się po szablonie i chodzi o to aby rolka toczyła się z taką samą prędkością obrotową w różnych punktach szablonu a co za tym idzie prędkość obrotowa ,,karuzeli ,, musi być zmienna.I właśnie chodzi o regulację silnika od ,,karuzeli,,.
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2018-02-14 07:35:19
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
W takim razie wg mnie trzeba by tutaj zastosować sterownik PLC, który na podstawie sygnału z enkodera będzie na podstawie odpowiedniego algorytmu ustawiał częstotliwość wyjściową wyjściową falownika, a tym samym prędkość obrotową silnika (sprzężenie zwrotne).
Autor:
~sbs
Data dodania:
2018-02-14 20:24:55
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
2
Myślałem o pominięciu plc a wykorzystać falownik z wejściem do sterowania wysoką częstotliwością, nie wiem czy ten układ potrafi utrzymać stałą prędkość obrotową enkodera.