Mam pytanie - przygotowuję się do realizacji pewnego projektu, w którym wykorzystam falownik (najprawdopodobniej LG iC5) oraz sterownik PLC - (myślałem o Siemensie S7-300). Tutaj pojawia się moje pytanie - jak wg was będzie najlepiej skomunikować sterownik z falownikiem - połączyć wyjścia sterownika z wejściami falownika, czy może wykorzystać jakiś protokół komunikacyjny?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2018-02-28 07:50:00
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Wg mnie falownik z plc najlepiej komunikować za pomocą obsługiwanych protokołów komunikacyjnych.
LG iC5 po zainstalowaniu karty rozszerzeń może obsługiwać protokół komunikacyjny Modbus RTU, podobnie S7-300 - do niego jest również dostępny moduł pozwalający na pracę w tej sieci.
Czasami jednak gdy to ma być prosta aplikacja to taki rozwiązanie jest nieopłacalne, wówczas lepiej bezpośrednio za pomocą wyjść sterownika sterować pracą falownika itd.
Autor:
~Quba
Data dodania:
2018-03-16 07:39:14
Lista tematów:
14
Ilosc postów:
21
Ok dziękuję - pewnie zdecyduje się na komunikację Modbus RTU tak aby wejścia falownika zostały wolne i można w przyszłości rozbudować maszynę.
Rzeczywiście do Siemensa S7-300 jest dostępny dodatkowy moduł, jednak jeśli z sumować koszty sterownika + moduł komunikacyjny to wychodzi już pokaźna kwota - znacie może jakiegoś innego producenta który ma w swojej ofercie sterowniki mogące obsługiwać ten protokół jednak w nieco niższej cenie?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2018-03-21 07:53:01
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Zainteresuj się sterownikami od firmy LG / LSIS - np. seria XBC - posiadają interfejs RS 485 (oraz 232), są dostępne w dobrej cenie oraz oprogramowanie do ich programowania jest zupełnie darmowe.
Autor:
~Quba
Data dodania:
2018-03-30 07:28:31
Lista tematów:
14
Ilosc postów:
21
Ok - dzięki za podpowiedź. Zainteresuję się podanymi sterownikami.
Autor:
~MAXTER
Data dodania:
2020-02-09 23:09:42
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
11
Falowniki INVERTEK DRIVES posiadają w standardzie MODBUS RTU oraz CanOpen. Dodatkowo serie P2 oraz Eco mogą być rozszerzone o protokoły BACnet/IP, PROFIBUS, PROFINET, DEVICENET, EtherNet/IP, EtherCAT, Modbus TCP. Ponad to Posiadają wbudowaną funkcjonalność małego PLC, czyli falownik może być sterownikiem.
http://maxter-automatyka.pl/pl,Falowniki-INVERTEK-OPTIDRIVE-HVAC-Eco---szczegoly.html