Witajcie. Dopiero zaczynam przygodę z elektryką / automatyką i mam do was pytanie - w jaki sposób dbacie o porządek w rozdzielni - chodzi mi głównie o układanie przewodów. Próbowałem starannie układać te przewody, spinać je opaskami jednak dalej niezbyt dobrze to wygląda, a zabiera sporo czasu i nerwów.
Macie jakieś sprawdzone sposoby, którymi możecie się podzielić?
Autor:
~eplus
Data dodania:
2018-04-27 05:51:27
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Formalnie to chyba chodzi o rozdzielnice (skrzynki), bo rozdzielnia to pomieszczenie.
Najpraktyczniejsze rozwiązanie to korytka grzebieniowe z pokrywkami - zawsze trzymają kąt prosty, łatwo coś dodać czy prześledzić bieg przewodu.
Druty wiązane gięte pod kątem prostym - staropolski zwyczaj do zaakceptowania w istniejących urządzeniach.
Montaż na tekstolitowej płycie z przewodami przewlekanymi przez otwory i prowadzonymi od strony niewidocznej - tragedia, pełna porażka, bez schematu lub w przypadku nieudokumentowanych modyfikacji znalezienie problemu to jak szukanie grzybów w obcym lesie, można przedzwaniać przewody albo sugerować się kolorem i grubością, jeśli nie wszystkie są jednakowe.
Właśnie kolor to drugi element porządkujący rozdzielnice, są na to normy - czarny siła, czerwony sterowanie, niebieski prąd stały itd.
Autor:
~Grzesiek444
Data dodania:
2018-05-15 10:18:56
Lista tematów:
7
Ilosc postów:
8
Rzeczywiście korytka grzebieniowe to dokładnie to czego potrzebuję.
A mógłby Kolega przytoczyć wspomnianą normę gdzie znajdują się informację o kolorach przewodów w rozdzielni, bo mnie uczono nieco inaczej i niewiem który sposób jest prawidłowy.
Jeszcze co do przewodów to w rozdzielnicy zawsze stosujecie przewody typu linka - druty pod złączki przelotowe i od tego momentu linki?