wstecz Regulacja Obrotów Silników Jednofazowych z Kondensatorem
Autor:
~GacekFF
Data dodania:
2018-05-18 08:55:56
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
15
Witam Kolegów,
Potrzebuję pomocy w temacie regulacji obrotów silników jednofazowych z kondensatorem rozruchowym - czy jest możliwość zmiany prędkości obrotowej takich silników za pomocą falowników?
Autor:
~eplus
Data dodania:
2018-05-23 09:58:25
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Istnieją falowniki Optidrive przeznaczone do silników jednofazowych, raz miałem z takim do czynienia, gdy chodziło o zasilenie silnika amerykańskiego częstotliwością 60Hz. Są one jednak drogie. Jeśli jest możliwość zastosowania silnika trójfazowego, to tak należy postąpić, a falownik zastosować typowy jednofazowy - wtedy jest możliwość pracy z sieci 230V, nie potrzeba "siły".
Autor:
~GacekFF
Data dodania:
2018-05-24 07:29:57
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
15
Sprawdziłem ceny tych falowników Optidrive i rzeczywiście trochę one kosztują, także pewnie bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie zaproponowana wymiana silnika na 3-fazowy i zastosowanie odpowiedniego falownika.
Autor:
~Elektron007
Data dodania:
2018-05-27 07:22:02
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
2
Jeśli jest to silnik małej mocy
to wystarczy zwykły regulatorek na triaku, ważne aby był to regulator "fazowy" a nie "grupowy". Do regulacji silników pracujących np. Jako wentylator, wystarczy przełącznikiem "wybierakowym" zmieniać pojemność kondensatora. Jakie zastosowanie ma ten silnik, tzn.: jakie ma obciążenie?
Autor:
~GacekFF
Data dodania:
2018-06-08 08:29:55
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
15
Są to silniki napędzające wentylatory. Dobrze by były abym mógł za pomocą takiego regulatora ustawić kilka prędkości tego wentylatora.
Autor:
~MAXTER
Data dodania:
2018-09-12 22:00:19
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
11
Witam,
w relacji cenowej falowniki do silników jednofazowych wypadają drożej niż ich wersje dla silników 3-fazowych. Ponad to istotnym ograniczeniem w regulacji obrotów jest to, że nie można zejść poniżej 30-35Hz. To ograniczeni wynika nie z konstrukcji falownika, lecz padania kondensatora silnika przy niższych częstotliwościach. Jeśli jednak silnik jednofazowy ma być stosowany w miejscu bez "siły" to taki falownik jest dobrym rozwiązaniem. Co do regulatorków napięcia do silników jednofazowych, to kiedyś kilka zastosowałem i szybko padły. Nie wiem jaki mają one zakres regulacji przy której się nie spalą. Może do bardzo małych silników się nadadzą, ale w zeszłym roku budowałem sterowanie z 4 wentylatorami 0,55kW 1f i klient chciał regulatorki. Powiedziałem, że może mi je dostarczyć, to zamontuję, ale nie dam na to gwarancji. Tak zrobił i po kilku miesiącach je wyrzucił, bo padły. Falowniki do silników jednofazowych INVERTEK DRIVES E3 dostępne są w mocach: 0,37kW, 0,75kW oraz 1,1kW. Także w obudowach hermetycznych IP66 z przełącznikami lub bez. Można takie wieszać bezpośrednio na ścianie.
Autor:
~MiloszW
Data dodania:
2019-03-27 08:31:43
Lista tematów:
3
Ilosc postów:
15
Czyli jeżeli chodzi o regulację obrotów silnika jednofazowego to do wyboru mamy regulatory albo falowniki jeśli dobrze rozumie?
A czym jest rozwiązanie, które często spotykamy np. w odkurzaczach, w których to za pomocą suwaka zmieniamy wydajność?
Autor:
~TestoGG32
Data dodania:
2019-11-27 09:50:43
Lista tematów:
11
Ilosc postów:
18
W odkurzaczach starszego typu za pomocą suwaka zmniejszało się napięcie zasilania silnika, bez zmiany częstotliwości, skutkowało to zmniejszeniem prędkości obrotowej, a także spadkiem momentu.
Jeżeli zależy nam na zachowaniu stałego momentu obrotowego należy do takiego zastosowania wybrać falownik.