wstecz Zestawy Fotowoltaiczne Do Grzania Wody (CWU)
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2020-02-26 09:49:36
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
W sklepie SklepElektryka24.pl pojawiły się nowe zestawy fotowoltaiczne dedykowane do ogrzewania wody użytkowej.
W skład zestawów wchodzą panel PV (monokrystaliczne lub polikrystaliczne od 4 do 9 sztuk), przetwornica ECO SOLAR BOOST MPPT-3000 oraz komplet przewodów ze złączami.
Zestawy te mogą współpracować z elektrycznymi podgrzewaczami wody (bojlerami).
Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem informacje z opisu tych zestawów, także jeżeli można to prosił bym od odpowiedź na poniższe pytanie:
Czy do jednej przetwornicy można podłączyć jednocześnie dwa bojlery?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2020-03-26 07:51:32
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Tak, przetwornica posiada dwa wyjścia (standardowe gniazdka elektryczne typu "E"), do których można podłączyć dwa bojlery.
Jedno gniazdo jest gniazdem priorytetowym - na nim zawsze będzie napięcie, zaś drugie gniazdo jest gniazdem zależnym - załączanym wówczas gdy pierwsze jest nie obciążone. W przypadku bojlerów elektrycznych układ taki będzie działał następująco - w pierwszej kolejności będzie zasilany bojler podłączony do gniazda priorytetowego, zaś wówczas gdy woda w nim osiągnie zadaną temperaturę i termostat odłączy grzałkę, zostanie aktywowane gniazdo zależne i zasilany będzie bojler nr 2.
Autor:
~piteroRR
Data dodania:
2020-04-24 07:31:48
Lista tematów:
5
Ilosc postów:
7
Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - mianowicie jakiej wielkości bojler można zastosować do danego zestawu PV? Np. do zestawu o mocy 1650W dostępnego we wspomnianym sklepie?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2020-06-01 09:40:14
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Wielkość bojlera będzie zdeterminowana poprzez moc grzałki oraz założony czas podgrzewania wody do określonej temperatury. Grzałkę zaś należy dobrać do danego zestawu w oparciu o tabelkę zamieszczoną w dolnej części opisu każdego zestawu PV.