wstecz jak ustawić częstotliwość większą niż 60Hz ?
Autor:
~zenon2
Data dodania:
2012-12-09 15:24:34
Lista tematów:
15
Ilosc postów:
4
Ja na falowniku 1,5kW LG SV0015iC5-1F mogę ustawić częstotliwość większą niż 60Hz (nastawa fabryczna)?
W tym przypadku podłączyłem potencjometr zewnętrzny, który będzie sterował prędkością silnika.
Autor:
~gambit
Data dodania:
2012-12-09 16:50:38
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
38
W parametrze F21 musisz zmienić nastawę częstotliwości z 60Hz na częstotliwość, którą chcesz uzyskać (np. 100Hz).
Maksymalną częstotliwość jaką możemy nastawić to 400Hz. Natomiast jeśli w paragrafie H40 jest ustawiona opcja 3 sterowanie wektorowe) to max częstotliwość jaką wtedy możemy nastawić to 300Hz..
W twoim przypadku jeśli będziesz regulował prędkość przez potencjometr zewnętrzny to musisz również zmienić nastawy w parametrach od I2 do I5.
Tutaj należy się małe sprostowanie. Kolega Gambit podał ustawienia (grupy wejść/wyjść I/O) jeśli regulacja prędkości silnika będzie regulowana przez potencjometr na falowniku.
Natomiast gdy regulacja prędkości silnika będzie się odbywać poprzez potencjometr zewnętrzny a częstotliwość wyjściową chcemy zwiększyć np. do 70Hz wtedy trzeba odpowiednio nastawić:
drv - 0 (uruchamianie przyciskiem RUN na falowniku)
Frq - 3 (regulacja prędkości przez potencjometr)
F21 - 70
I7 - 0
I8 - 0
I9 - 10
I10 - 70
Natomiast jeśli chcemy regulować prędkość z potencjometru na falowniku wtedy nastawiamy: