Posiadam falownik LG model SV022IG5A-4, służy ona do prostego sterowania kierunkiem obrotów silnika oraz jego prędkością - obroty zmieniam przełącznikiem, zaś częstotliwość reguluję za pomocą potencjometru. Ostatnio na falowniku pojawił się błąd "EST", sprawdziłem w instrukcji, jednak nie za wiele mi to wyjaśniło. Może ktoś napisać o co chodzi z tym błędem oraz jak się go pozbyć ?
Z góry dziekuję
Autor:
~eplus
Data dodania:
2014-10-20 22:18:03
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Prawdopodobnie błąd ten jest powiązany z wejściem P zaprogramowanym na wartość 18 albo 19 (EXT A, EXT B). Sygnał stopu na tym wejściu blokuje pracę falownika. Wejście takie może być użyte np. do podłączenia wyłącznika termicznego w uzwojeniu silnika albo wyłącznika krańcowego przy jakiejś osłonie. Oczywiście wyłącznik taki można wpiąć w szereg z sygnałem startu, jednak wtedy falownik po prostu się wyłączy i nie da załączyć ponownie, co będzie sugerować jego uszkodzenie. Błąd EST oznacza błąd "zewnętrzny", czyli nieprawidłowy stan wejścia falownika. Którego - należy sprawdzić, które wejście P1, P2 itd. czyli par. I17, I18... ma wartość 18 (19), i zlokalizować obwód, który łączy się z tym wejściem, dalej - ustalić przyczynę nieprawidłowego stanu logicznego 0/1. Wejście Ext A i Ext B mają odmienny stan pracy/awarii: jedno wymaga styku NO, a zwarcie z COM oznacza stop, pod drugie - podpina się styk NC (wyłącznik krańcowy na osłonie czy w skrajnym położeniu wózka traka ma najczęściej tę konfigurację) i przerwa w obwodzie powoduje wyłączenie. Oczywiście można użyć samego EXT A albo samego B.
Autor:
~Brese1994
Data dodania:
2014-10-21 09:15:15
Lista tematów:
14
Ilosc postów:
7
Dziękuję za szybką odpowiedź. Rzeczywiści miałem przypadkowo ustawiony parametr odpowiadający za tryb pracy wejścia P4 na 19 - EXT B. Zmiana tego parametru rozwiązała wszystkie problemy.