Mam problem z zadajnikiem prądowym CP-02, którym docelowo zamierzam sterować prędkością obrotową silnika podłączonego do falownika LG SV022IC5.
Zgodnie z artykułem www ustawiłem wartość Frq na "4" i podłączyłem zadajnik pod zaciski "I" oraz "VR".
Problem wygląda następująco - gdy ledwo zaczynam kręcić pokrętłem na zadajniku obroty bardzo szybko rosną i gdy przekraczam połowę kąta o jaki mogę obrócić pokrętło zadajnika falownik osiąga już częstotliwość maksymalną. Co mam nie tak ustawione ?
Z góry dzięki.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2014-11-04 19:55:16
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
W parametrach I12...I15 określa się rozpiętość sygnału prądowego (można posłużyć się miliamperomierzem w szereg z zaciskiem VR, aby określić zakres zmian prądu) oraz zakres zmian częstotliwości wyjściowej w całym zakresie sygnału wejściowego. Należy dopilnować, aby zakres żądanych częstotliwości nie przekraczał częstotliwości max. z F21 oraz F25.
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2014-11-05 08:11:00
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Prąd wyjściowy zadajnika CP-02 zawiera się w zakresie od 4 do 20 mA - czyli są to nastawy standardowe dla falownik LG serii iC5 - prąd 4mA odpowiada częstotliwości 0Hz, zaś 20mA częstotliwości 60Hz, ktoś najprawdopodobniej zmienił wcześniej parametry o których pisał użytkownik eplus i dlatego falownik zachowuje się tak jak napisałeś. Rozwiązaniem będzie albo zmiana wspomnianych parametrów, albo przywrócenie ustawień falownika do nastaw fabrycznych.