wstecz Regulacja pracy wentylatora w zależności od temperatury
Autor:
~Rzuf_1111
Data dodania:
2014-12-18 11:25:36
Lista tematów:
19
Ilosc postów:
4
Witam. Otrzymałem zadanie, w którym mam zaprojektować układ który będzie sterował pracą wentylatora (jego moc to 1,5kW, zasilany 3 fazowo) w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
Wiem że do sterowania pracą wentylatora wykorzystuje się falowniki, jednak czy mają one możliwość podpięcia jakiegoś czujnika i czy na podstawie pochodzącego z niego sygnału mogą sterować falownikiem ?
Z góry dzięki.
Autor:
~Rzuf_1111
Data dodania:
2014-12-19 09:37:18
Lista tematów:
19
Ilosc postów:
4
Dziękuję za konkretną odpowiedź. Z tego co widzę najlepsza dla mojego zadania będzie regulacja z wykorzystaniem regulatora PID wbudowanego w falownik
Autor:
~eplus
Data dodania:
2014-12-21 09:54:47
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Zapewne tak. Ale jeśli zadanie jest bardzo ambitne, a odchyłka od wartości zadanej grozi awarią lub stratami (np. regulacja ciśnienia w jakimś procesie produkcyjnym) warto rozważyć zastosowanie osobnego regulatora elektronicznego sterującego falownikiem. Zyskamy:
- równoczesne wyświetlenie wartości zadanej i osiągniętej na dwóch wyświetlaczach LED, zwykle czerwonym i zielonym, wyskalowanych w jednostkach fizycznych bez żadnego przeliczania w pamięci w skali do 100% czy też do 50Hz,
- z reguły zakres możliwych wartości P, I, D jest szerszy niż w falowniku, łatwiej je zmieniać i trudniej o pomyłkę (lepsza czytelność),
- w regulatorze zwykle mamy całą gamę alarmów, nawet 2 czy 3 wyjścia alarmowe - jedno może ostrzegać światłem czy dźwiękiem, a drugie działać jak wyłącznik BHP. Alarmy można łatwo skonfigurować jako bezwzględne (np. przekroczenie ciśnienia 6 bar), względne symetryczne lub asymetryczne (np. temperatura za niska o ponad 2 stopnie albo odchyłka temperatury +/- ponad 2 stopnie), jest zwłoka czasowa alarmu (tolerujemy 5-minutowe przegrzanie obiektu) oraz nieaktywność przy starcie (alarm odchyłki temperatury jest na początku uśpiony, a uaktywnia się dopiero po pierwszym osiągnięciu wartości zadanej, dzięki temu nie mamy na początku zbędnej dyskoteki).
Jest też rozwiązanie pośrednie - osobny regulator służący tylko do odczytu wartości z procesu i retransmitujący wartość mierzoną na wejście falownika, który działa w pętli jako regulator PID. Nadal dowolnie dysponujemy wyjściami alarmowymi dodanego regulatora, natomiast jego parametry PID są w zasadzie nieistotne. W prostszej wersji zamiast regulatora możemy zastosować wyświetlacz ze skalowaniem ułatwiający odczyt aktualnej wartości procesu bez dotykania klawiatury falownika.
Podsumowując:
- niezbyt krytyczne zadanie, działanie autonomiczne - sam falownik (klimatyzacja, hydrofornia)
- procesy obsługiwane przez ludzi, zwłaszcza w szybko zmieniających się warunkach - warto rozważyć dodatkowy regulator albo przynajmniej wyświetlacz.