Wykonuję projekt na uczelnię, potrzebuję do niego znaleźć jak najwięcej informacji na temat falowników.
Znacie może miejsce gdzie mogę znaleźć zbiór instrukcji do nich - ogólnie potrzebuję instrukcji do dużej liczby modeli, różnych producentów ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2014-12-28 08:37:42
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Ze swojej strony mogę polecić link: www , gdzie można znaleźć instrukcję, karty katalogowe i nie tylko do falowników LG/LS, EURA, SIEMENS, LENZE, PARKER czy SCHNEIDER ELECTRIC
Autor:
~eplus
Data dodania:
2014-12-28 11:59:25
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Do szukania dokumentacji przydatne są Google, należy wpisać nazwę producenta (Omron, Lenze, Mitsubishi), nazwę serii falowników (nazwa konkretnego modelu może być "za dokładna", gdyż zawiera moc falownika, a instrukcje są do całego szeregu mocy, więc model raczej nie wystąpi w tytule), wyraz "instrukcja" albo "manual" (zresztą Google potrafi je tłumaczyć i stosować zamiennie) oraz nieodzowny sufiks "pdf", bo chodzi nam o dokument w takiej formie.
Można też szukać na stronach producenta, ale niektóre z nich są bardzo zawile zbudowane (strona Siemensa to wg mnie jedna z trudniejszych do obsługi), a wyszukiwarka umieszczona na stronie nie potrafi często znaleźć tak istotnych elementów, jak instrukcja.
Nie należy się rzucać na strony o nazwach w rodzaju "findmanual.com", "manualarchive.com" - te strony zgłaszają się w Googlach, gdy zrozumieją, że szukasz instrukcji, po czym potrafią cię bezczelnie zapytać, czy już znalazłeś potrzebną instrukcję i zaproponują, żeby się z nimi podzielić, wszystko obramowane tysiącem reklam.