wstecz Falownik z zadajnikiem a obroty na wyświetlaczu
Autor:
~Łukasz
Data dodania:
2015-01-07 10:49:08
Lista tematów:
2
Ilosc postów:
0
Mam taką sytuacje :
- silnik jest fabrycznie nowy (,,Tamel'' Tarnów), na tabliczce znamionowej ma 1460 obr./min. i 50 Hz
- falownik 7,5 kW IG5A LG jest sterowany zadajnikiem ZAD Eco
- falownik ma wszystkie ustawienia fabryczne, za wyjątkiem przestawienia przeze mnie parametru Frq z ,,0'' na ,,2'' (co jest oczywiście zgodne z instrukcją).
Problem polega na tym, że przy maksymalnym podaniu prądu z zadajnika (10 V), wyświetlacz pokazuje 1800 obr./min.(rpm), podczas gdy maksymalne obroty silnika na tabliczce znamionowej wynoszą 1460 obr./min.
Zaznaczam raz jeszcze, że nie ,,grzebałem'' w ustawieniach falownika.
Pytania:
1. czy te 1800 obr./min to rzeczywiste obroty?
2. czy można zmienić ustawienia falownika tak, aby wyświetlacz przy maksymalnym podaniu prądu wskazywał liczbę ,,1460'' - jako maksymalną liczbę obrotów?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2015-01-07 13:57:12
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Prędkość którą Pan podał - 1460 obr./min odnosi się do częstotliwości 50Hz, zaś częstotliwość domyślnie ustawiona w falowniku IG5A to 60Hz, stąd też się biorą obroty silnika na poziomie 1800 obr./min.
Do zmiany częstotliwości maksymalnej falownika służy parametr F21 - jego wartość należy ustawić na 50Hz, tym samym silnik będzie obracał się z prędkością podaną na tabliczce znamionowej.
Ponadto jeśli falownik jest sterowany za pomocą zadajnika, to należy jeszcze zmienić parametr I10 - jego wartość ustawić również na 50 (parametr ten określa jak częstotliwość odpowiada napięciu 10V podanemu na wejście analogowe falownika).