Posiadam IG5A LG. Mam go podłączonego do zestawu hydroforowego - aktualnie tylko włącz - wyłącz z powolnym opadaniem oraz narastaniem. Dorzuciłem do niego przetwornik ciśnienia 0-6bar - 4..20mA i ustawiam sterowanie PID, jednak mam problem bo nie wiem jak odwrócić sygnał wejściowy? Aktualnie gdy ciśnienie rośnie to rośnie też częstotliwość a ma być odwrotnie. W falownikach lenze jak pamiętam zmieniałem parametry wejścia prądowego - tutaj nie mogę tego zrobić.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2015-07-20 22:33:30
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
H40 ustawić na 2 - regulacja PID. W H50...H55 ustawić stosowne wartości. H50 określa, gdzie podłączymy sygnał wartości aktualnej (0 gdy jest to prądowy czujnik ciśnienia), a parametr Frq określa sposób zadawania wartości żądanej (np. potencjometr lub wartość zadana cyfrowo z panelu). W takiej konfiguracji falownik działa "odwrotnie", tzn. większe ciśnienie>większy prąd na wejściu I>mniejsza częstotliwość>mniejsze obroty pompy. W IG5 nie widzę parametru odwracającego tę zależność, a kojarzę taką możliwość z falowników IS5/IS7. W razie konieczności uzyskania przeciwnego znaku sprzężenia (może się to zdarzyć przy pompie próżniowej, bo tam większe ciśnienie wymaga zwiększenia obrotów dla uzyskania lepszej próżni) ratujemy się definiując opadającą ch-kę w parametrach I12...I15. Ustawiamy tak, aby 4mA dało 100% lub 50Hz (jednostką tego parametru jest Hz), a 20mA odpowiadało 0% czyli 0Hz(oczywiście w przypadku pompy próżniowej, bo przy hydroforze pozostawiamy domyślne wartości tych parametrów). O ile falownik przyjmie taką nietypową konfigurację wejścia.
Autor:
~cymes
Data dodania:
2015-07-21 15:17:50
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
1
Dziękuję bardzo, udało mi się uruchomić - już cokolwiek działa. Proszę jeszcze o podpowiedź, jak najlepiej ustawić parametry, gdyż pompa zaczyna pracować dopiero od ok. 30Hz (opory instalacji). Czy lepiej usypiać falownik od 30Hz? Czy inne ustawienia?
Autor:
~eplus
Data dodania:
2015-07-21 16:32:47
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Uśpienie byłoby celowe, o ile nie pojawią się jakieś efekty uboczne typu duże wahania ciśnienia czy uderzenia.