Mam aplikację, w której trzeba utrzymywać stałą temperaturę - do tego celu chciałbym zastosować regulator PID, zastanawiam się czy do tego celu wykorzystać sterownik PLC czy być może wystarczy sam falownik, ponieważ widziałem model z wbudowanym regulatorem PID. Co będzie lepszym wyborem ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-03-04 08:31:20
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Proszę napisać coś więcej na temat aplikacji - jakie urządzenia wchodzą w skład układu, jakie urządzenie(a) służą do ogrzewania / ochładzania we wspomnianej aplikacji, itp. Dzięki temu będzie można powiedzieć coś więcej.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2016-03-04 16:45:56
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Podobny temat chyba już kiedyś był na forum - Kolega Lion23 słusznie pyta o szczegóły. Ja dodam jeszcze, że w przypadku prostego zadania regulacji i niewielkich wymagań mógłby wystarczyć sam falownik. Inaczej jeśli oczekujemy:
- łatwego, intuicyjnego wprowadzania nastaw bezpośrednio w jednostkach skali Celsjusza (bądź Kelvina czy Fahrenheita),
- możliwości wyprowadzenia alarmów typu zbyt duża odchyłka temperatury czy nawet nadmierny czas trwania takiej odchyłki,
- funkcji samostrojenia (autotuningu) optymalizującej czasowe parametry regulacji.
Wtedy polecałbym zestaw falownik + regulator dedykowany do regulacji temperatury, z wyjściem analogowym 0-10V lub 4-20mA, które posłuży do sterowania wejściem analogowym falownika. Taki regulator to najwyżej 25% ceny falownika, a ogromnie ułatwi obsługę i diagnozę sytuacji (np. równoczesny odczyt wartości zadanej i aktualnej).
PLC z ekranem HMI też da takie możliwości, ale będzie znacznie droższy i wydatek zwróci się tylko, jeśli PLC będzie wykonywał dodatkowe zadania niedostępne w proponowanej przeze mnie konfiguracji (np. zmiana wartości zadanej zależnie od stref czasowych czy innych zmiennych warunków).
Autor:
~Navass11
Data dodania:
2016-03-10 09:07:06
Lista tematów:
9
Ilosc postów:
1
Dziękuję za odpowiedzi - moja aplikacja nie będzie wymagała tych wszystkich "bajerów" o których pisze ~eplus, a które oferują sterowniki PLC, także najprawdopodobniej na początku będę testował jedynie sam falownik, ewentualnie jeżeli zajdzie potrzeba dołożę wspomniany dedykowany regulator.