Jestem obecnie na etapie budowy mojego domu - jest on w stanie surowym zamkniętym, chciałbym w nim zamontować jakiś prowizoryczny alarm jednak w chwili obecnej dom nie jest jeszcze podłączony do sieci energetycznej.
Czy jest możliwe, aby do zasilania alarmu wykorzystać instalację fotowoltaiczną ?? Jakie urządzenia musiałbym do tego wykorzystać oraz ile mniej więcej by to kosztowało ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-03-24 08:40:13
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Tak, stosuje się tego typu rozwiązania. Sugerował bym tutaj wybrać instalację PV umożliwiającą magazynowanie energii np. zestaw panele PV + przetwornica SinusPro-1000S + akumulator.
Oczywiście wszystko należy dokładnie policzyć i dobrać odpowiednie panele i pojemność akumulatora aby zapewnić bezprzerwowe działanie alarmu.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2016-03-27 17:19:37
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
W sprawach PV jestem laikiem. Zapytam, czy docelowo instalacja PV ma służyć do wytwarzania energii dla domu? Jeżeli na tym etapie nie, to instalacja się uprości - wystarczą małe ogniwa słoneczne, akumulator i jakiś układ ładowania, gdyż systemy alarmowe pracują z zasilania 12V i wytwarzanie sinusa 230V jest zbędne. Istnieją nawet alarmy, gdzie czujki ruchu są bezprzewodowe - radiowo-bateryjne, co daje pojęcie o ich małym poborze mocy w stanie czuwania. Centralka na czuwaniu pobierze może 10-20W, nie sądzę, żeby więcej. A pozytywne (mam nadzieję) doświadczenia z taką mikro instalacją pozwolą w przyszłości na bardziej świadomą budowę docelowego systemu PV.
Wesołych Świąt!