Mam falownik Lenze ESMD - obecnie mam sterowanie zrobione prowizorycznie na przełącznikach i potencjometrze, jednak docelowo chciałbym podłączyć do niego jakiś zadajnik - tylko tutaj pojawia się problem, ponieważ falownik ten musi być sterowany sposobem 3-przewodowym, a z tego co udało mi się znaleźć żaden z popularnych zadajników jak ZAD1-ECO itp. nie obsłuży takiego sterowania... Jest jakieś rozwiązanie tego problemu ??
Autor:
~eplus
Data dodania:
2016-04-06 21:10:41
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Sterowanie 3-przewodowe oznacza start falownika do pracy ciągłej po krótkim zasterowaniu wejścia START pod warunkiem ciągłego sterowania wejścia oznaczonego STOP. Tradycyjne - dwuprzewodowe sterowanie wymaga użycia styków statycznych - dopóki styk jest zwarty - falownik wytwarza napięcie, przerwa na styku powoduje wyłączenie biegu. Jestem pewny, że ta funkcja (2-przewodowe sterowanie) jest podstawowym sposobem sterowania ESMD. Trzyprzewodowe sterowanie to - być może - przez wejście o funkcji 6 lub 7 (obroty - zabezpieczenie...) - tłumacz chyba przetłumaczył dosłownie, można byłoby sprawdzić w angielskiej instrukcji, o co tam chodzi.
Autor:
~Igor-03
Data dodania:
2016-04-07 08:51:27
Lista tematów:
2
Ilosc postów:
2
Aha, to w takim razie mój błąd - chodziło mi o to, że w Lenze ESMD jest wejście cyfrowe start/stop (zacisk 28) oraz ponadto jest wejście programowalne E2 domyślnie ustawione jako kierunek obrotów E2=0 - obroty w prawo, E2=1 - obroty w lewo.
W związku z tym poszukuje zadajnika za pomocą którego mógłbym obsłużyć takie sterowanie - potrzeba aby zadajnik miał osobne wejście start/stop oraz osobne wejście do zadawania kierunku.
Autor:
~eplus
Data dodania:
2016-04-07 15:38:40
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Da się to prosto zrobić. Chodzi o to, żeby wyjście "obroty prawe" zadajnika ZAD1ECO pobudzało wejście ESMD nr 28 (start), a wyjście "obroty lewe" powinno sterować 28 oraz E2 (zmiana kierunku). Oczywiście nie można zewrzeć bezpośrednio E2 z 28, ale wystarczy dioda typu 1N4148 albo 1N4007. Anoda do E2, katoda do 28 (strzałka wskazuje w kierunku 28). Wejścia ESMD sterujemy "plusem", więc plus 24V z zacisku 20 falownika podajemy na zaciski 9 i 11 zadajnika. Wyjście 8 zadajnika łączymy z zaciskiem 28 falownika i obroty prawe załatwione. Wyjście 10 łączymy z wejściem E2 ESMD. Gdy zadajnik poda sygnał "obroty lewe" napięcie zostanie podane na E2, a stąd przez diodę na zacisk 28 i falownik się uruchomi w przeciwnym kierunku. Dioda odetnie od napięcia zacisk E2, gdy chcemy uruchomić silnik w prawo. Gotowe.