wstecz Uzyskanie regulacji "odwrócony PID" na falowniku LG IG5A
Autor:
~Arekino
Data dodania:
2016-05-28 17:02:47
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
1
Próbuję wykonać następującą aplikację:
Falownik LG IG5A steruje wentylatorem skraplacza, za pomocą którego ma utrzymywać stałe ciśnienie w skraplaczu. Ciśnienie skraplacza mierzę przetwornikiem 4-20mA. Gdy rośnie ciśnienie w skraplaczu ma rosnąć częstotliwość falownika(wzrost obrotów went.). Próbowałem skonfigurować PID ale z tego co widzę do tej aplikacji będzie konieczna funkcja "odwrócony PID", której nie widzę w tym falowniku.
Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem na istniejącym sprzęcie?
Autor:
~eplus
Data dodania:
2016-05-28 20:54:28
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
Można spróbować ustawić odwrotnie parametry I12-I15 (jeśli przyjmie). A co by się stało, gdyby zamienić miejscami analogowy sygnał sprzężenia zwrotnego i sygnał zadający (błąd regulacji to ich różnica, zmieniłby się znak). Oczywiście zadawanie musiałoby być analogowe, a nie z panelu - falownik widziałby zadawanie jako sprzężenie i vice versa.
Autor:
~Arekino
Data dodania:
2016-05-28 21:02:10
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
1
Próbowałem z I12 oraz I14. Pary parametrów typu min. i max. mają zabezpieczenie. Nie można ustawić wartości max. na mniejszą niż jej partner min.
Myślałem o konwerterze 4-20mA na 20-4mA. Jeśli na przetworniku dostanę odwrotność sygnału to otrzymam w falowniku odwrócony PID ?
Autor:
~eplus
Data dodania:
2016-05-29 06:35:43
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
232
To już wtedy wystarczy zwykły PID, prawda? A nie zadziała ta zamiana wejść? Oczywiście sygnał zadający musiałby być analogowy, ale to nie jest wielki problem, co najwyżej podgląd będzie utrudniony.
Przerabiałem ten temat w IS5 i w IS7, w każdym przypadku wyszło to inaczej, ale dało się zrobić. Tam chyba jest już parametr odwrócenia PID, ale chodziło jeszcze o to, aby przy wyłączonym regulatorze (zadawanie bezpośrednie) potencjometr działał normalnie, tj. zwiększanie obrotów w prawo.