Odrazu na wstępie zaznaczę, że jestem początkujący w tej dziedzinie jednak w najbliższym czasie będę potrzebował kupić falownik - sprawdzałem trochę w internecie czytałem opinię i zdecydowałem się na urządzenia marki LG iC5 albo LG iG5a.
Osoby z którymi rozmawiałem polecały mi znacznie częściej falownik iG5a, jednak z tego co udało mi się sprawdzić to bardzo nieznacznie różni się on od serii iC5, a w przypadku mocy 2,2kW jakiej poszukuje jest on o około 200 zł droższy.
Mogliby mi koledzy coś doradzić, wyjaśnić różnicę pomiędzy tymi urządzeniami ??
Autor:
~Rafi
Data dodania:
2016-10-12 11:03:48
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
26
Falowniki 2,2 kW serii IC5 są falownikami zasilanymi z sieci 230V z wyjściem 3 x230 V (standardowy silnik łączymy w trójkąt) , falowniki 2,2 kW serii IG5A są falownikami zasilanymi z sieci 400 V i wyjście jest 400 V . Zaletą falowników IC5 jest ich cena oraz brak konieczności posiadania zasilania 400 V przy sterowaniu silnikiem . W przypadku falowników IG5A mają one standardowo wbudowany moduł hamowania do którego w przypadku konieczności szybkiego zatrzymania maszyny można podpiąć rezystor hamowania , mają także więcej funkcji oraz opinie „mocnieszych” przy ciężkich rozruchach .
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-10-14 09:52:12
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Dokładnie iG5a wymagają zasilania 3-fazowego tzw. siły, falownik iC5 można zaś zasilić ze zwykłego gniazdka elektrycznego (jednak wówczas trzeba zmienić połączenie uzwojeń w silniku jak pisał kolega Rafi).
Odnośnie funkcji jakie muszą posiadać, to ciężko coś napisać bez znajomości aplikacji.