Szukałem ostatnio wyłączników nadprądowych do instalacji fotowoltaicznej znalazłem kilka modeli jednak bardzo zdziwiła mnie ich cena , o ile standardowy wyłącznik do instalacji domowej były dostępne już za kilkanaście - kilkadziesiąt złotych, to wyłączniki do instalacji PV kosztowały od 200zł w górę. Czym jest spowodowana taka różnica ceny?? Nie było by możliwości zastosowania typowego wyłącznika nadprądowego w instalacji fotowoltaicznej ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-10-19 11:08:29
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
W instalacji fotowoltaicznej po stronie paneli mamy do czynienia z prądem stałym DC i to jest główna przyczyna ceny wyłączników nadprądowych. Aby lepiej zrozumieć sytuację polecam obejrzeć filmik pokazujący co się dzieje w momencie rozłączania obwodu, w którym płynie prąd zmienny AC, a co w przypadku gdy prąd stały:
https://www.youtube.com/watch?v=Zez2r1RPpWY
Autor:
~Mirek055
Data dodania:
2016-10-20 10:02:33
Lista tematów:
1
Ilosc postów:
1
Ok, już widzę skąd się bierze różnica w cenie.
A tak z ciekawości można się jeszcze dowiedzieć dlaczego przy prądzie zmiennym ten łuk wygasa tak szybko, natomiast przy prądzie stałym utrzymuje się tak długo ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-11-03 09:20:48
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
W przypadku prądu AC do gaszenia łuku wykorzystuje się naturalne przejście prądu przez wartość zerową - gaszenie łuku elektrycznego następuje gdy napięcie łuku zmniejsza się poniżej napięcia gaszenia w czasie zbliżania do wartości zerowej.