Poszukuję rozwiązania, dzięki któremu mógłbym w sytuacjach awaryjnych (brak zasilania z sieci) zasilić mój komputer na którym pracuję - szukałem UPS'a jednak oferowały one zbyt krótkie czasy podtrzymania zasilania, znajomy polecił mi zastosowanie zestawu przetwornicy z akumulatorem - czy taki zestaw byłby odpowiedni do zastosowania które opisałem?? Jaka powinna to być przetwornica??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-11-10 08:31:36
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Tak - często stosuje się tego typu rozwiązania - należy dobrać przetwornice mogącą pracować w trybie UPS'a, przykładowo może to być przetwornica firmy Volt serii SinusPro-E - dostępne są modele o mocy 300 / 500 / 1050 / 2100 W (praca ciągła).
W zależności od wymaganego czasu podtrzymania należy jeszcze dobrać akumulator o odpowiedniej pojemności, najlepiej typu AGM i gotowe.
Autor:
~Greg32
Data dodania:
2016-11-14 08:37:52
Lista tematów:
7
Ilosc postów:
7
A w jaki sposób mam dobrać moc przetwornicy oraz pojemność akumulatora ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2016-11-15 09:01:10
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Moc przetwornicy trzeba określić na podstawie sumy mocy wszystkich podłączonych do niej urządzeń - w przypadku komputera stacjonarnego będzie to jednostka centralna + monitor - z tabliczek znamionowych należy odczytać moc tych urządzeń i na tej podstawie dobrać przetwornice charakteryzującą się większą mocą wyjściową ciągłą niż suma mocy monitora + jednostka centralna.
Do obliczenia wymaganej pojemności akumulatora można posłużyć się tą instrukcją: http://www.falownikisklep.pl/przetwornice-dcac/
Autor:
~Harry88
Data dodania:
2017-06-19 09:10:21
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
16
Również zastanawiam się nad wykorzystaniem podobnego rozwiązania - przeglądając oferty sklepów trafiłem na przetwornice VOLT serii "SinusPro-S" - czy one również nadawały by się do tego typu zastosowań?
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2020-02-26 10:04:07
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Harry88 - seria SinusPro-S poza możliwościami serii SinusPro-E oferuje dodatkowo możliwość podłączenia paneli PV, dzięki czemu taki zestaw może pracować znacznie dłużej bez dostępu do zasilania sieciowego.