Zastanawiam się nad montażem instalacji fotowoltaicznej u siebie na dachu, jednak spotykam się bardzo często z różnymi opiniami dotyczącymi opłacalności tej inwestycji - najchętniej poznał bym opinię osób które taką instalacje mają już u siebie i napisały by czy warto i ile rzeczywiście można oszczędzić.
Autor:
~Karol__
Data dodania:
2017-01-05 09:52:52
Lista tematów:
2
Ilosc postów:
3
Według mnie opłacalność całej inwestycji w dużej mierze zależy od jakości zamontowanych elementów, kupując niesprawdzone panele, lub inwertery o niskiej sprawności, a do tego często zawodne to pomimo teoretycznej oszczędności na początku inwestycji w kolejnych latach trzeba będzie inwestować w naprawę lub wymianę inwertera lub okaże się że panele nie wytwarzają tyle energii ile zakładaliśmy.
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2017-01-09 08:53:34
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Trudno się nie zgodzić z tym co pisze kolega _Karol jednak z drugiej strony trzeba uważać aby nie "przeinwestować" kupując zbyt drogie urządzenia, których funkcji i możliwości w przypadku domowych instalacji i tak nie będziemy mieli możliwości w pełni wykorzystać.
Najlepszym rozwiązaniem było by tutaj znalezienie złotego środka pomiędzy jakością, niezawodnością, oferowanymi możliwościami a ceną.
Autor:
~Greg32
Data dodania:
2017-01-11 07:58:31
Lista tematów:
7
Ilosc postów:
7
Przed montażem warto przeprowadzić obliczenia i wtedy wszystko powinno byś jasne.
Autor:
~Karol__
Data dodania:
2017-01-13 07:58:55
Lista tematów:
2
Ilosc postów:
3
Tak obliczenia to oczywiście podstawowa sprawa, jednak nie da się w nich określić uwzględnić wszystkich czynników, dlatego uzyskamy jedynie przybliżone wartości.
Autor:
~Grzesiek444
Data dodania:
2017-06-19 09:18:21
Lista tematów:
7
Ilosc postów:
8
Zdecydowałem się jednak na instalację PV w swoim domu - narazie będzie to 2kW, w przyszłości będę myślał nad rozbudowa. Na bieżąco będę informował co i jak
Autor:
~Hubix
Data dodania:
2018-09-20 08:50:42
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
3
Moim zdaniem opłaca. Klimat nam się zmienia w kraju, coraz więcej jest ciepłych dni. Ja też mam panele pv i na razie widzę same plusy. Jak trafi się na dobrą firmę to takie obliczenia zrobi, np. w ile powinna się zwrócić inwestycja. Ja mam sprawdzoną pvprojekt.com, zawsze można do nich przedzwonić i popytać.
Autor:
~Piotr2K
Data dodania:
2019-01-25 14:19:06
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
1
Ja też się zastanawiam nad montażem paneli fotowoltaicznych u siebie, tylko koszty trochę przerażają. Nie wiadomo, czy to się opłaci i ta niepewność mnie wstrzymuje. Ostatnio znalazłem wpis [url=http://mbmsolar.pl/blog/11-ile-kosztuje-instalacja-paneli-fotowoltaicznych]http://mbmsolar.pl/blog/11-ile-kosztuje-instalacja-paneli-fotowoltaicznych>www właśnie o kosztach i muszę to jeszcze raz na spokojnie przemyśleć i przeliczyć.
Autor:
~bastek
Data dodania:
2019-06-21 10:05:21
Lista tematów:
0
Ilosc postów:
3
Panele to najlepsza opcja. Też postanowiłem założyć instalację. Z montażem zdałem się na firmę PV Projekt i jestem zadowolony z jakości i wykonania