Zaznaczam że dopiero zaczynam przygodę z automatyką, dlatego moje pytanie może wydać się niektórym osobą banalne jednak nie znalazłem na nie jeszcze odpowiedzi.
Są falowniki LG które sterują pracą wentylatorów przy odciągu trocin i pyłów od maszyn w zakładzie meblarskim. Zazwyczaj są to jeden - dwa falowniki dla jednej maszyny, które nie są ze sobą w żaden sposób połączone. Chcielibyśmy w jakiś sposób mieć możliwość pracy monitorowania tych urządzeń tak aby na bieżąco mieć podgląd które wentylatory pracują, a które nie.
Czytałem artykuł na tym portalu na temat monitorowanie pracy falownika za pomocą programu Drive View, jednak tam było pokazane jedynie podłączenie tylko do jednego falownika, a ja jak już wspomniałem mam i kilka - czy można ten program połączyć również z kilkoma falownikami jednocześnie ??
A może jest jakiś inny sposób w jaki można by zrealizować to zadanie ??
Autor:
~Lion23
Data dodania:
2017-01-23 08:13:41
Lista tematów:
8
Ilosc postów:
217
Drive View wykorzystuje protokół komunikacyjny Modbus, dzięki czemu jak najbardziej może obsłużyć więcej falowników.
Urządzenia należało by ze sobą połączyć i każdemu nadać indywidualny adres do komunikacji, wówczas powinny pojawić się w Drive View.
Autor:
~Grzesiek444
Data dodania:
2017-02-02 08:16:56
Lista tematów:
7
Ilosc postów:
8
Nie wiem jednak czy taki monitoring przez DriveView będzie wystarczający - może w tym przypadku jakiegoś systemu SCADA lub chociażby panela wyświetlającego na bieżąco podstawowe informacje o stanie napędów.
Autor:
~GacekFF
Data dodania:
2017-02-06 09:21:25
Lista tematów:
12
Ilosc postów:
15
Rozwiązanie zaproponowane przez Grześka powinno być OK - panel wyświetlający informację o aktualnie pracujących maszynach.